Nyhetsbrev nr. 7 – 2020

Vid det digitala styrelsemötet i slutet av november var det två punkter på dagordningen. Den ena angående Riksförbundets nedläggning eller ej och den andra kommande Landsmöte.  Hittills har alla utom en förening meddelat sitt ställningstagande, vilket ändå inte kommer att påverka utslaget. Det fordras 2/3 dels majoritet och det är det med råge.   Bilaga 1

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image.png

Som jag tidigare nämnt så ansökte jag för säkerhets skull om statsbidrag som jag fick lov att returnera om beslutet blev nedläggning. Beslutet blev nedläggning och de 528000:- som beviljats kommer att återbetalas.  RS beslutade om att försöka genomföra ett Landsmöte sista helgen i mars. Vi hoppas att det skall gå bra med tanke på Corona, ty 31/3 blir det förbundets nedläggning.

Speciellt inom klimatområdet har flera banker tagit betydande steg framåt. Swedbank ska ställa om alla sina investeringar i linje med Parisavtalet 2025. Handelsbanken, Skandia och Läns-försäkringar skall sluta med investeringar i fossilbolag. I den mycket allvarliga situation som planeten befinner sig i måste alla banker omgående rensa bort fossilbolag som inte vill eller kan ställa om i linje med klimatmålen. 

Djurhållning

Ett måste där det hänt mycket lite sedan förra året är djurskyddet när det gäller djurhållning, fixering av suggor och uppföljning av kalvar i isolerade små boxar eller djurförsök till kosmetika.  Nordea har antagit riktlinjer mot bl.a. långa djurtransporter och djur i trånga burar. Efter djurskydd är skatteflykt och jämställdhet områden med svagast riktlinjer. Mycket återstår att göra! Utvecklingsländer förlorar hundratals miljoner varje år i skatteflykt. Mest hållbara riktlinjer när det gäller korruption, mänskliga rättigheter (MR) och arbetsvillkor. Flera banker har skärpt riktlinjer kring vapenexport, framförallt Danske Bank, som börjat utesluta investeringar i vapenföretag.

Ingen bank tar avstånd från utvecklingen av mördarrobotar, vapen som kan välja ut och attackera mål på egen hand. Detta borde vara en självklarhet med tanke på att bankerna redan har riktlinjer mot land-minor och klusterbomber. Ingen bank ställer tillräckliga krav på att sömmerskor i de modeföretag bankerna är delaktiga i skall kunna leva på sin heltidslön. Många sömmerskor som syr åt H&Ms underleverantörer måste ofta låna pengar för att få ekonomin att gå ihop trots heltidsarbete. De har bristfälliga bostäder och har svårt att få råd med sjukvård och mat till sig och sina barn. Bankerna borde använda sitt inflytande för att påverka klädföretagen.

3 av 4 skönhetsprodukter får bottenbetyg. De innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller på annat vis skadliga för hälsan eller miljön. Den danska konsumentorganisationen tillsammans med systerorganisationer runtom i världen däribland SK har satt samman en lista med de 39 mest populära skönhetsprodukterna. Här ingår schampo, hudkrämer och smink. På den svenska marknaden hittades 31 av de 39 produkterna.                                                  Bilaga 2

Producenterna mixtrar med ingredienserna för att hålla kostnaderna nere. Av de 39 granskade produkterna återfanns hela 176 olika versioner. Det värsta exemplet är mjällschampot Head and Shoulders i 13 olika versioner. Andra som ändrar i ingredienslistorna är Loréal och Colgate. Enligt lag måste alla skönhetsprodukter ha en innehållsförteckning. Lagstiftningen hänger inte med och webbutiker kan komma undan med att inte erbjuda ingredienslistan. Seriösa aktörer gör det dock.

Välj produkter miljömärkta med Svanen eller Bra miljöval!

Nytt test av nätjättarnas elprylar. 93% direkt farliga. 7% eller 2 av 28 så få klarade sig. Resten hade fått försäljnings-förbud om de sålts inom EU. Särskilt allvarligt nattlampan för barn.  Brister i elprodukter är särskilt viktiga eftersom de kan få katastrofala följder. Därför driver SK och Elsäkerhetsverket ett projekt som uppmärksammar risker. Genom att köpa elprodukter hos nätjättar såsom Wish, Amazon och Aliexpress blir kunden s.k. privatimportör, vilket medför att du som konsument är ansvarig att kontrollera att produkten är säker. En hopplös uppgift! Man har testat 28 elprodukter; 11 nattlampor för barn,15 USB-laddare och 2 mixar. Bara 2 produkter klarade testet!  Särskilt allvarligt är att nattlampan designats som leksaker samtidigt som de sätts direkt i eluttagen i kryphöjd. Dessa har flertalet brister och lockar dessutom till lek. Här hade det blivit försäljningsförbud direkt om de varit inköpta i Sverige. När du handlar inom EU omfattas du av konsumentlagstiftningen. Problemet med nät-jättarna är att du kanske inte förstår vem du faktiskt köper av.  De hävdar oftast att de bara förmedlar kontakten mellan kund och försäljare. På det viset slipper de undan ansvar.

Fistula
-beträffande arvet av en bostadsrätt så är en mäklare inkopplad för att sköta försäljningen.  

Gå in på Stiftelsen Fistulasjukhuset Facebook sida så kan du läsa advents-kalendern och där kan du även ta del av ordförande Monica Greens hälsning.  Styrelsen har beslutat att inte längre skicka ut Nyhetsbrevet per post. Tryck och porto är en stor utgiftspost. Har du möjlig-het att läsa det på nätet är det en stor besparing. Glöm ej att meddela din mejladress. Har du ingen möjlighet till detta utan vill ha nyhetsbrevet i tryck meddela då Ianthe Holmberg som är ansvarig eller om du vill kontakta mig så går det också bra. Det senaste nyhetsbrevet innehåller en artikel om mödravård och det politiska läget i Tigray i norra Etiopien där en av Hamlins regionala vårdcentraler ligger.     

Beträffande barnmorskeutbildningen började andra årskursen i november, tyvärr saknades 2 elever från Mekele i Tigray och 2 elever testades positivt för Corona och isolerades. Man måste använda ansiktsmask och för övrigt som hos oss att tvätta händer och hålla avstånd.                            

Ljus i mörkret att Green Lamp har ett nytt partnerskap mellan en by, Simica Mountine och Svenska Green Lamp.                 

Barnmorskorna ute i byarna arbetar som vanligt trots ökad oro för både Covid och händelserna i Tigray.                              

Desperat behov av både högkvalificerade sjuksköterskor och solar power (väskor med batteridriven el som kan användas när elektriciteten försvinner)

NKF
Sommarkonferensen flyttas fram till 2022 enligt rekommendation från Isländska Folkhälsomyndigheten. Det blir lång tid mellan konferensen 2019 och 2022 därför beslutade styrelsen att Island kommer att leda ett digitalt seminarium med deltagare från de nordiska länderna i mars eller april 2021. Som tidigare nämnts kommer konsult Jens Berg att arbeta med NKFs framtidsfrågor. Man anser det vara bra att någon utifrån och som inte är involverad i NKF gör detta.                      

I samband med det digitala mötet kommer ordförandeskapet att övergå till Svenska Marthaförbundet två år och därefter två år till Marttaliitto.

ACWWs konferens är planerad till maj 2021 om ingen ändring sker.

Var försiktiga och håll ut och så hoppas vi på vaccination i början av året så att vi kan träffas på Landsmöte i Södertälje 27-28 mars.

Återkommer om detta.

God Jul & Gott Nytt År! | Laholms Golfklubb

Hälsningar Siw Warholm & kansliet, Eva-Marie Glad