Gränslös glädje och gemenskap i Fittja

Kathtoun, Sathira, Kerstin, Afie, Maud, Gun Britt, Azhar, Amne och Eva låter sig väl smaka av mat från världens alla hörn. När Mac Olsson och Ingela Ryd greppar dragspel och nyckelharpa blir det fart på dansen. Det är världsfest i försommarfagra Fittja. Det är glädje och gemenskap över alla gränser.

För tredje året i rad bjöd damerna i Kulla Hem och samhälle invandrarkvinnor från Kunskaps- och designcentret Livstycket i Tensta på sommarfest. I familjen Åkerbloms trädgård var långborden dukade för 45 gäster.

Långbord

Glädje och gemenskap över gränserna

Det bjöds på piroger, dolmar, kebab, borek, sallad, kyckling, jordgubbar, meloner, kaffe och hallongrottor. Här blandades seder och bruk från många länder, Irak, Marocko, Somalia, Eritrea, Syrien och Sverige.Kulla Hem och Samhälle har under flera år samarbetat med Livstycket, som arbetar för att få främst invandrade kvinnor integrerade i sitt nya hemland.

– Den här festen är vårt sätt bidra till integration, säger Birgitta Åkerblom, ordförande i Kulla Hem och Samhälle.

– I vårt projekt, Kvinnor i möten, vill vi skapa möten mellan olika kulturer och erbjuda möjligheter att ta del av svensk kultur och tradition. Förra året var temat midsommar i år har vi satsat på svensk trädgård.

Kulladamernas kvinnoprojekt stöds ekonomiskt av Riksförbundet Hem och Samhälle. Livstyckets grundare och verksamhetschef Birgitta Notlöf utsågs också till Årets Kvinna av Riksförbundet år 2009.

Kalas - Kopia

Kvinnorna från Kunskaps- och designcentret i Tensta hade mat med sig, som de dukade fram mellan svenskt kött och hembakade kakor.

Khatoun o Birgitta - Kopia

Khatoun, som ursprungligen kommer från Iran har bott i Sverige i 16 år och varit gäst hos Birgitta Åkerblom i Fittja flera gånger

 

Fatima - Kopia

Efter mat, dans och kaffe blev det trädgårdsvandring. Fatima fick ett fång rabarber med sig hem till Tensta.

Goda vänner - Kopia

Det blev ett glatt återseende mellan Delila och Maud på årets sommarfest i Fittja.

Arabiska danser - Kopia

Svenska Taubvisor och valser blandades med arabiska rytmer i försommarfagra Fittja.