Konsumentdag i Region 3

Konsumentdag i Region 3, Stockolm, Stockholms län och Gotland

Den 24/9 2013 i Föreningslokalen i Häggvik

Kerstin Jonsson hälsade oss 20 deltagare välkomna och vi blev

bjudna på kaffe och fantastiskt underbara hembakade kanelbullar (bakade med mycket kärlek och smör fick jag veta)

Jag Evy Kimson, RF Konsumentkommittén var inbjuden för att ge lite tips om lite av varje till Konsumentrådgivarna och redogöra för hur Projektet ”Vad är närproducerat mat eller närodlat diskuterades fram. Mötet var på Livsmedels Sverige på Biocentrum i Uppsala. Inbjudna var olika intressenter och vi arbetade i grupper fick redogöra vad vi kom fram till. Vad är närproducerad mat? Det visade sig att det ställde fler frågor än svar. SLU fick i uppdrag att utarbeta ett förslag till en branschöverenskommelse. Se rapport i h&s tidningen nr 2, 2012. Slutrapport har inkommit på 19 sidor.

Nu har det kommit ett förslag om en deklaration som företag och organisationer skall underteckna.

På ett kortfattat, tydligt och lättillgängligt sätt ska i första hand redovisas:

–   Var huvudingredienserna i produkten kommer ifrån

– Hur råvarorna har producerats (t.ex. ekologiskt eller inte)

– Var råvarorna har förädlats

– Hur de har förädlats (t.ex. hantverksmässigt, småskaligt, storskaligt)

– Var maten tillagats.

Aktörernas definition bör i första hand finnas på företagets/organisationens hemsida, men också gärna exempelvis på produkten, vid butikshyllan eller i anslutning till menyn på restaurangen.

Nu är det upp till konsumenterna (oss) att efterfråga i vår butik, var finns de närproducerade varorna? Hur ser det ut i hyllan?

 

Månadsmöten. Se till att Konsumentombuden i lokalföreningarna kommer med i styrelsen! Ha alltid en punkt Konsumentfrågor på dagordningen.

Tidningen Råd och Rön bör de ha för att kunna rapportera om det senaste. Det är alltid populärt att ha en föreläsare (Gäst) som berättar om sin verksamhet, Det kan vara hembageriet, osttillverkare, bonden, grönsaksodlaren. Får man dessutom chans att handla så är det roligt

Starta studiecirklar!!

Broschyren ”Kemikalier i vår vardag – farliga och ofarliga” den har Ingrid Lodén anpassat och skrivit om ifrån Nordens Kvinnoförbund. Den finns nu att beställa ifrån kansliet. Använd den och vår h&s tidning där finns alltid, artiklar och konsument kortisar och konsumentinformation. Studiematerial finns nästan överallt. PRO, Seniorer i tiden och Apoteket har gjort ”Kloka frågor” och ”Kloka rättigheter. Mats-Eric Nilssons bok ” Den hemliga kocken och hans nya bok ”Saltad nota” . Samarbeta med studieledaren!

Louise Ungerth, Konsumentföreingen i Stockholm

Underbar föreläsare, vi fick massor av information om olika problem vi har nu och kommer att få. Jordens befolkning ökar snabbt. Vi har mat idag men om vi fortsätter att leva som vi gör nu, blir det problem.

Värsta problemet är vattnet. Det behövs 1500 L vatten för att producera 1 kg kött. Till 1 avokado går det åt 200 L vatten. 70% av all spannmål går till att föda upp djur. Ät mindre kött och ät ekologiska grönsaker!

Vi är störst i Norden på att kasta ätbar mat. Det har samma miljöpåverkan som 700.000 bilar. Just den beräkningen gäller dock all mat, även sådan som slängs av butiker och grossister. Varför hushållen kastar livsmedel är uppseendeväckande. Det beror på slarv, okunskap och dålig planering. Men det måste gå att ändra på detta!. Många konsumenter kan inte förstå skillnaden på ”bäst före” och sista förbrukningsdag

”. I ett kylskåp skall det vara fyra-femgrader, men åtskilliga håller sex grader eller mer. Att kasta mat i onödan är bara till glädje för möss och råttor som är ett växande problem i främst större städer och som med förtjusning förtär överflödet.

I Sverige har 30% av befolkningen för högt blodtryck vilket riskerar att leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Livsmedelsföretagen välkomnar ökat fokus på det höga saltintaget 10-12 gr och arbetar nu på att ta fram nya produkter med lägre salthalt. Rekommenderad 5-6 gr salt/dag.

Efter jättegod lunch kom

Moa Rönnåsen, Sveriges Konsumenter. ”Mig blåser ingen”

Hon berättade om projektet som är inriktat till unga konsumenter och deras problem. Vi fick svara på påståenden om vad som är sant eller fel och vad alla produktmärkningarna betyder, här var vi bättre än ungdomarna.

Hann rapportera lite om Almedalen och sen blev det intensiva diskussioner och rapporter från lokalföreningarna.

Se vår hemsida Riksförbundet Hem och Samhälle där finner du senaste aktuellt m.m. Nu är det upp till oss att rapportera och informera.

Det blev en mycket trevlig dag! Tack för att jag fick komma!

Evy Kimson