Bondens egen dag

RAPPORT FRÅN BONDENS EGEN DAG I UPPLAND 31 augusti 2013

Bondens egen Matfestival i Botaniska trädgården i Uppsala.

Här fanns årets största kulinariska mat- och skördefest i Uppsala.

Arrangör: Bondens mat i Uppland en ekonomisk förening vars uppgift är att främja och synliggöra lokalt producerad mat i Uppland i samarbete med Hushållningssällskapen i Mälardalen, Länsstyrelsen i Uppsala, Uppsala Universitet och Botaniska trädgården i Uppsala.

Massor av folk och ca 80 utställare. Förutom en mängd av lokala ostsorter från Vattenbuffel, fjällko och get, kryddiga korvar och chark på nöt, gris och lamm.

Där fanns att köpa nyrökt fisk och nyslungad honung, bröd och bakverk bakat på lokalt mjöl, färskpressad rapsolja och nykokt sylt, saft, marmelader och grönsaker av alla de slag. Där fanns surdegsskola och prova på att slunga din egen honung och bli mathantverkare för en dag, eller lära dig att använda ditt ogräs i maten.  Astrid och jag handlade och handlade fick gå till bilen och lasta av flera gånger. Matlagning på scenen och den kända journalisten, författaren och matkrönikören Mats-Eric Nilsson som skulle prata om Matfusket och berätta om den nya tidningen Hunger. Han sålde också sin bok ”Saltad Nota”. Om matfusket – Från gatukök till Gourmetkrog.

Astrid Granqvist och jag hann köpa hans bok och tacka för sist när han var på vår Rikskurs. Boken kan bli en bra bok till studiecirklar.

/ Evy Kimson, Konsumentkommittén och Astrid Granqvist, vice Region konsument samordnare (RKS), Värmland, Dalarna och Uppsala